Pachnąca lasem potrawa, która zawsze znajduje licznych zwolenników. Grzyby suszone nadają niesamowity aromat, którego nie zastąpią zwykłe pieczarki. Wołowina z grzybami to tradycyjny smak, do którego chętnie się powraca.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy (wody po grzybach nie wyrzucamy – przyda się w kolejnym etapie). Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso podsmażamy na patelni
Lekko podsmażone mięso zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy suszone grzyby, 2 starte ząbki czosnku i dusimy pod przykryciem 2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy sos wodą po grzybach.
Kroimy serek topiony w małą kostkę i wrzucamy do sosu. Mieszamy do rozpuszczenia serka.
Dodaj komentarz