Pręga wołowa w aromatycznym sosie grzybowym

Pachnąca lasem potrawa, która zawsze znajduje licznych zwolenników. Grzyby suszone nadają niesamowity aromat, którego nie zastąpią zwykłe pieczarki. Wołowina z grzybami to tradycyjny smak, do którego chętnie się powraca.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg pręgi wołowej
  • - 2 garści grzybów suszonych
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich
  • - 500 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 starte ząbki czosnku
  • - 2 łyżki smalcu
  • -1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 serek topiony pieczarkowy
  • - rozmaryn lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy (wody po grzybach nie wyrzucamy – przyda się w kolejnym etapie). Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso podsmażamy na patelni



Krok 2

Lekko podsmażone mięso zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy suszone grzyby, 2 starte ząbki czosnku i dusimy pod przykryciem 2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy sos wodą po grzybach.



Krok 3

Kroimy serek topiony w małą kostkę i wrzucamy do sosu. Mieszamy do rozpuszczenia serka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.