Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa smakuje najlepiej z pokrojonymi ziemniakami i kiełbasą. Zupa z tego przepisu jest bardzo smaczna i sycąca. Jest również łatwa w przygotowaniu, z pewnością zachwyci każdego. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g wędzonych żeberek
  • - 4 łyżki chrzanu
  • - 1,5 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - 3 ziemniaki
  • - 2 kiełbasy śląskie
  • - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 jajka
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w grubsze plastry kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 2

Składniki z patelni umieszczamy w garnku, do którego wlewamy bulion oraz dodajemy żeberka, całość gotujemy.



Krok 3

Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.



Krok 4 

Na koniec do zupy dodajemy chrzan. Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym garnek zdejmujemy z ognia. Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą. Gotujemy jajka na twardo, kroimy na połówki. Zupę podajemy z jajkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.