Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z sodą posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec 4 placki, ostudzić.
Mleko zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez kilka minut, przykryć i odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem ucierać dodając po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem migdałowym.
Zimne placki skropić przegotowaną wodą, 2 razy przełożyć masą. Między drugim a trzecim plackiem posmarować marmoladą różaną. Obciążyć i odłożyć na kilka godzin.
Z 10 dag cukru zrobić jasny karmel, dodać łyżkę masła, orzechy, 2 łyżki wody i gotować przez 5 minut. Mieszając ostudzić.
Ciasto oblać polewą czekoladową. Posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz