Tarta z winogronami

Tarta z winogronami i masą budyniową to pyszny deser dla każdego. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jeśli lubisz winogrona, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g mąki tortowej
  • - ½ kostki masła Łaciate
  • - 80 g cukru + 1 łyżka
  • - 2 budynie waniliowe z cukrem
  • - 600 g winogron
  • - 750 ml mleka Łaciate
  • - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Zagniatamy ciasto z mąki, masła i cukru. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, można dodać odrobinę wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tarty i spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.



Krok 3

Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia. Winogrona myjemy i osuszamy. Każde kroimy na pół. Usuwamy pestki jeśli są duże.



Krok 4

Budynie gotujemy w mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru. Jak będą gotowe to wylewamy na spód tarty. Wyrównujemy powierzchnię. Układamy połówki winogron płaską stroną do dołu. Posiekany orzechy sypiemy na tarte. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.



Krok 5

Przed podaniem posypujemy tarte cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.