1 W garnku rozptopic masło z woda , zagotować, dodac mąkę i mieszać energicznie drewniana łyżką na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło .Wystudzić. Do zimnej masy dodac proszek do pieczenia i sól oraz dodawac jajka miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę natłuścic i wyłożyć połowe ciasta .. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Z druga połowa ciasta zrobic tak samo.Wystudzić. 2. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrami. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki, odstawic do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając. 3. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody i odstawic do wystudzenia,potem wsypać opłukane, osuszone maliny i delikatnie wymieszac. Odstawić az wkładka zacznie teżęć. . Na połowie ciasta parzonego rozprowadzic połowe kremu a nastepnie wyłożyć tężejąca wkąłdke z malinami i odstawić żeby całkiem zastygły. Na stezała mase z malinami wyłozyc resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Ciasto schłodzic w lodówce conajmniej kilka godzin. Przed podaniem wierzch oprószyc cukrem pudrem. SMACZNEGO:)
Dodaj komentarz