kasza jaglana z dynia , grzybami i zielonym groszkiem

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • 1 i 1\2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • około 150-200 g grzybów leśnych mieszanych
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 3 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • maggi
  • oliwa
  • łyżka masła ŁACIATE
  • szczypta tymianku
  • suszona natka pietruszki
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Kasze jaglana ugotować w wodzie, odstawić do przestudzenia. Grzyby oczyścić, opłukac pokroić na mniejsze kawałki. Dynie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Natke opłukać, posiekąć.



Krok 2

Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać grzyby lęsne, a po chwili dodać dynię, podsmażyć. Do grzybów z dynia dolać bulion , dusić aż warzywa i grzyby będą miękkie i smaczne.



Krok 3

Pod koniec duszenia dodać zielony, mrożony groszek, przyprawić do smaku tymiankiem, sola pieprzem, maggi i suszona natką. Chwilę całość poddusić. Podawać z kaszą jaglaną polana sosem z grzybami, dynią i groszkiem, udekorowac natką. Danie dodatkowo mozna posypac startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.