Kwasówka - zupa wigilijna

Autor:

bietka

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • 3 litry wody
  • 1 litr kwasu z kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 szklanka śmietanki łaciatej 18 %
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietankę łaciatą 18 %, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Bożena Kujawska

Opublikowany: 2019-01-02 18:09:00

Dla mnie to zupełna nowość, ciekawa jestem smaku.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.