Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Smażyć kilka minut, aż trochę zmiękną.



Krok 2

Dodać oregano, paprykę słodką i ostrą, wymieszać.



Krok 3

Dodać tuńczyka razem z zalewą, wymieszać.



Krok 4

Dodać kaszę jaglaną ugotowaną al dente w osolonej wodzie. Wymieszać.



Krok 5

Dodać przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty) oraz posiekane listki bazylii (zostawić kilka do dekoracji). Przyprawić do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty.



Krok 6

Nałożyć na talerze, udekorować listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.