Kawa Migdałowa

Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na 1 porcję (około 300 ml):

  • podwójne espresso + woda,
  • 50-70 ml dobrze schłodzonego mleka ŁACIETE 2%,
  • 1 mała łyżeczka sos Toffi ,
  • zmielone i podprażone na suchej patelni migdały,
  • 1 mała łyżeczka syropu migdałowego ,
  • 1 łyżka ubitej śmietanki 36% ŁACIATA

Przygotowanie

Wykonanie:

Zimne mleko spienić przy użyciu spieniacza na gęstą piankę. Odstawić na 2-3 minuty. W tym czasie zaparzyć świeżo zmieloną kawę. Swój ekspres zaprogramowałam tak aby od razu przygotowywał podwójną ilość espresso. Następnie uzupełniam szklankę do 3/4 wysokości gorącą wodą i dodaję niewielką ilość syropu migdałowego. Przekładam gęstą mleczną piankę, dekoruje wierzch ubitą śmietanką, wykonuje kilka muśnięć domowym sosem toffi i posypuję migdałową posypką. Kawę należy podawać natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.