Rozpływające się w ustach mięso z gęsi z niebywałym sosem, kaszą gryczaną i pieczarkami. Danie nadaje się zarówno na odświętny obiad w gronie najbliższych, jak i większą uroczystość.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Kaszę gotujemy i odcedzamy.
Nogi z gęsi dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z olejem. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do gęsi. Dusimy. Dodajemy bulion, piwo, zioła i dusimy ok. 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu i polewając mięso sosem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
100 g pieczarek drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła, po czym mieszamy z kaszą. Pozostałe pieczarki smażymy w całości na pozostałej ilości masła. Gęś delikatnie wyjmujemy, kość owijamy folią aluminiowa i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie, mięso wkładamy z powrotem do sosu.
Do mięsa dodajemy 1 łyżkę miodu i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 15 minut. Mięso podajemy z sosem i kaszą z pieczarkami. Dekorujemy listkami rozmarynu.
Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.
Dodaj komentarz