Kurczak saltimbocca alla romana

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi ​kurczaka
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • garść listków szałwii
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 szklanki bulionu na rosół
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Kurczaka przekroić na filety, doprawić solą, pieprzem, posmarować 2 łyżkami oliwy, a następnie marynować co najmniej pół godziny. Owinąć filety szynką parmeńską, nabić je i szałwię na patyczki. Rozgrzać patelnię, wlać 3 łyżki oliwy, smażyć po 3 minuty na każdej stronie. Zdjąć kurczaka na talerz.

Na patelnię po kurczaku wlać wino i dodać miód, gotować, aż zredukuje się o połowę, wlać bulion i gotować na większym ogniu przez 4 minuty. Dodać masło, wymieszać po roztopieniu, włożyć z powrotem filety i delikatnie razem podgrzać. Podawać ciepłe. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.