Kawior z bakłażana swoją popularność zyskał w Rosji, gdzie nie każdego było stać na kupno prawdziwego kawioru. Wykorzystać można go właściwie do wszystkiego - jako sos do makaronu, smarowidło na kanapki czy też dip. Pyszny i bardzo zdrowy. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekać.
Cebulę, czosnek, bakłażana i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć. Następnie dodać bakłażana i paprykę. Smażyć razem 10-15 minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory i dusić na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Posolić i popieprzyć do smaku.
Natkę pietruszki posiekać i wrzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać i zdjąć z gazu.
Dodaj komentarz