Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana swoją popularność zyskał w Rosji, gdzie nie każdego było stać na kupno prawdziwego kawioru. Wykorzystać można go właściwie do wszystkiego - jako sos do makaronu, smarowidło na kanapki czy też dip. Pyszny i bardzo zdrowy. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g bakłażana,
  • - 500 g pomidorów,
  • - 1 cebula,
  • - 1 czerwona papryka,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 pęczek natki pietruszki,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekać.



Krok 2

Cebulę, czosnek, bakłażana i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę.



Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć. Następnie dodać bakłażana i paprykę. Smażyć razem 10-15 minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory i dusić na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 4

Natkę pietruszki posiekać i wrzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać i zdjąć z gazu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.