Keks świąteczny

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g masła Łaciate
  • 1 szkl. bakalii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy

Lukier:

  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddziel od żółtek. Żółtka jaj utrzyj do białości z cukrem, następnie dodaj pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucieraj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, przesiej do masy żółtkowej, utrzyj. Bakalie oprósz mąką, przełóż do ciasta, a potem wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, przełóż do ciasta i ostrożnie wymieszaj. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką, wylej ciasto piecz w 180°C, przez około 60 minut.



Lukier

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.