Keks świąteczny

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 150 g cukru
  • Szczypta soli
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g masła Łaciate
  • Aromat cytrynowy
  • 1 szkl. bakalii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Bakalie oprószyć mąką, przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto piec w 180°C, przez około 60 minut.



Lukier

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.