Alfajores - kajmakowe ciasteczka

Ciastka prosto ze słonecznej Hiszpanii!

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Krem:

  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g kajmaku

Przygotowanie

Krok 1

Obie mąki przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj masło i cukier. Utrzyj mikserem do puszystości. Dodaj 3 żółtka i znów utrzyj. Do trzeciej miski dodaj 1 żółtko, rum, ekstrakt i sok z cytryny. Wymieszaj, a następnie przełóż do utartych żółtek.



Krok 2

Całość zmiksuj, a następnie wymieszaj z mąkami. Zagnieć na kruche ciasto. Miskę przykryj folią i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Dodaj 100 ml mleka i ponownie zagnieć. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego niewielkie kółka. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min. Ostudź na kratce.



Krok 3

Przygotuj krem. W misce połącz 2 łyżki mleka, żółtka i mąkę. Pozostałe mleko zagrzej wraz z kajmakiem na średnim ogniu. Do garnka dodaj zawartość miski. Gotuj, ciągle mieszając, aż do uzyskania budyniu. Kiedy budyń zgęstnieje zdejmij go z ognia. Ostudź.



Krok 4

Gotowe ciastka przełóż masą budyniową i ściśnij. Dokładnie obtocz je w wiórkach kokosowych i gotowe. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.