Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą do miski, wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do innej miski wrzucić masło i cukier i ucierać mikserem aż do uzyskania puszystej masy, wlać 3 żółtka i ucierać dalej. Do osobnej miski wlać 1 żółtko, rum, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i dokładnie wymieszać, a następnie wlać do naczynia z masą z masła, żółtek i cukru. Całość dokładnie zmiksować, zmieszać z mąką w pierwszej misce i zagnieść aby uzyskać kruche ciasto. Przykryć folią i trzymać w lodówce około 1 godziny. Po wyjęciu wlać 100 ml mleka i zagnieść, rozwałkować i wyciąć niewielkie kółka. Piec w 180 stopniach przez kwadrans. Pół szklanki mleka wymieszać z 2 łyżkami mąki i 2 żółtkami, a pozostałe mleko wymieszać z kajmakiem i podgrzewać w garnku. Mleko wymieszane z mąką i żółtkami wlać do garnka z gotującym się mlekiem i kajmakiem i gotować co jakiś czas mieszając aż do uzyskania budyniu. Budyń ostudzić, ciastka przełożyć masą budyniową i ścisnąć, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Dodaj komentarz