Alfajores, kajmakowe ciasteczka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 300 g kajmaku
  • 600 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Przygotowanie

Przygotowanie:

Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą do miski, wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do innej miski wrzucić masło i cukier i ucierać mikserem aż do uzyskania puszystej masy, wlać 3 żółtka i ucierać dalej. Do osobnej miski wlać 1 żółtko, rum, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i dokładnie wymieszać, a następnie wlać do naczynia z masą z masła, żółtek i cukru. Całość dokładnie zmiksować, zmieszać z mąką w pierwszej misce i zagnieść aby uzyskać kruche ciasto. Przykryć folią i trzymać w lodówce około 1 godziny. Po wyjęciu wlać 100 ml mleka i zagnieść, rozwałkować i wyciąć niewielkie kółka. Piec w 180 stopniach przez kwadrans. Pół szklanki mleka wymieszać z  2 łyżkami mąki i 2 żółtkami, a pozostałe mleko wymieszać z kajmakiem i podgrzewać w garnku. Mleko wymieszane z mąką i żółtkami wlać do garnka z gotującym się mlekiem i kajmakiem i gotować co jakiś czas mieszając aż do uzyskania budyniu. Budyń ostudzić, ciastka przełożyć masą budyniową i ścisnąć, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.