Salsa “Pico de gallo” – z pomidorami i ostrą papryczką

Salsa to bardzo znany i bodaj najbardziej rozpoznawalny meksykański sos składający się głównie z pomidorów, soku z limonki i świeżej kolendry. Odmian salsy o nazwie „pico de gallo” co w dosłownym tłumaczeniu znaczy dziób koguta, jest piekielnie ostra, ponieważ w jej składzie nie powinno zabraknąć słynnych papryczek odmiany serrano lub jalapeno.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pęczka liści kolendry (opcjonalnie pietruszka)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ zielonej papryki
  • 1 ostra papryczka odmiany serrano lub jalapeño
  • Sok z ½ limonki lub cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obrane ze skórki pomidory, cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę.



Krok 2

Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy do nich zmiażdżony ząbek czosnku, niezbyt drobno poszatkowane listki kolendry, sól, pieprz, sok z limonki i oliwę.



Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powstałą w ten sposób salsę schładzamy w lodówce i podajemy do przekąsek przybraną listkami świeżych ziół.



Wskazówki

Uwaga zielone papryczki jalapeño są naprawdę bardzo pikantne, jeśli nie gustujecie w ostrych potrawach można użyć w ich miejsce czerwonych papryczek chilli. Dla osób rozpoczynających dopiero swoją przygodę z meksykiem rada- zacznijcie przygotowywać salsę od użycia połowy ostrej papryczki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.