Klopsiki jagnięce inaczej

Miękkie, lekko kleiste cytrynowe klopsiki jagnięce z dodatkiem kolendry, to alternatywny pomysł na podanie klopsów. Są dietetyczne i delikatne, nie obsmaża się ich – tylko dusi. Dzięki temu mogą być podane nawet dzieciom. Sos jest aksamitny i gładki, o aromacie natki pietruszki.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg jagnięciny mielonej
  • - 1 jajko
  • - 1 bułka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka tymianku
  • - 1 łyżeczka kolendry
  • - skórka z 1 cytryny
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki mąki

Sos:

  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżeczka masła
  • - ¼ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1 natka pietruszki
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Cebulę, czosnek, bułkę łączymy z mięsem jagnięcym, dodajemy tymianek, kolendrę, skórkę z cytryny, sól, pieprz i mieszamy. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące.



Krok 2

Klopsiki gotujemy w bulionie ok. 30 minut.



Krok 3

Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą bulion po gotowaniu klopsików, sok z cytryny i masło. Dusimy na małym ogniu 10 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż sos zgęstnieje, dodajemy klopsiki i całość podduszamy jeszcze ok. 10 minut. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.