Klopsiki w bakłażanach z pomidorami i papryką

Idealna przystawka na imprezę. Miniklopsiki z mięsa drobiowego, zawinięte w plasterki bakłażana, podane z pieczarką, papryką i pomidorkiem koktajlowym. Wszystko nabite na wykałaczkę – w sam raz do wzięcia na ząb.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bakłażany
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone doprawiamy solą i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 2

Bakłażan kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.



Krok 3

Formujemy malutkie klopsiki, zawijamy je w plasterki bakłażana.



Krok 4

Na wykałaczkę nabijamy 1 połówkę pomidorka koktajlowego, 1 kostkę papryki, 1 plasterek pieczarki i klopsika w bakłażanie. Tak przygotowane koreczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.