Kurczak z sosem śmietankowo-serowym i kurkami

Pyszny kurczak z sosem śmietankowo-serowym podany z kurkami to danie idealne na rodzinny obiad. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Smak kurek idealnie dopełnia całość potrawy.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 serki topione grzybowe
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na złoto na patelni.



Krok 2

Dodajemy kurki i drobno pokrojoną cebulę. Razem dusimy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Dodajemy serki topione i śmietankę Łaciatą, a także posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy i dusimy jeszcze przez 10 minut.



Wskazówki

Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-08 10:26:00

Przepis zapisuję do ulubionych. Pyszne danie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.