Klopsiki z indyka w sosie śmietankowym ze szczypiorkiem to wyśmienite danie, polecane na różne okazje. Mięso indycze charakteryzuje się delikatnym smakiem i licznymi walorami dietetycznymi.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy klopsiki i smażymy je na oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Śmietankę Łaciatą mieszamy z jogurtem greckim, sokiem z cytryny i solą.
Sos śmietankowy podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Dodaj komentarz