Klopsiki z indyka w sosie śmietankowym ze szczypiorkiem

Klopsiki z indyka w sosie śmietankowym ze szczypiorkiem to wyśmienite danie, polecane na różne okazje. Mięso indycze charakteryzuje się delikatnym smakiem i licznymi walorami dietetycznymi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 duży jogurt grecki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.



Krok 2

Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy klopsiki i smażymy je na oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony.



Krok 3

Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Śmietankę Łaciatą mieszamy z jogurtem greckim, sokiem z cytryny i solą.



Krok 4

Sos śmietankowy podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.