Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g śledzia
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie kroimy w większe plastry i grillujemy na specjalnej patelni bez dodatku tłuszczu. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę.



Krok 2

W garnku podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy marchewkę i wsypujemy ryż. Smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 2 łyżki śmietanki Łaciatej i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Podajemy razem ze sporym kawałkiem grillowanego śledzia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.