Klopsiki z ricottą w sosie pomidorowym

Pyszne klopsiki w sosie pomidorowym, ekstremalnie delikatnie dzięki dodatkowi ricotty. Jak to zawsze w kuchni włoskiej - w prostocie siła. Warto od razu przygotować podwójną porcję, gdyż domownicy z pewnością będą prosili o dokładkę!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Klopsiki:

  • - 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki, łopatki),
  • - 250 g sera ricotta,
  • - 1 sucha kajzerka namoczona w mleku,
  • - 1 jajko,
  • - 1 mała cebula,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 2 gałązki bazylii,
  • - 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • - 700 ml passaty pomidorowej,
  • - 1 mała cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - ½ łyżeczki cukru,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Zacząć od przygotowania klopsików: cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek i bazylię posiekać.



Krok 2

W misce wymieszać mięso mielone, ricottę, bazylię, odciśniętą kajzerkę, jajko, ¼ cebuli, sól i pieprz.



Krok 3

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pozostałe ¾ cebuli i zeszklić ją. Chwilę przed końcem smażenia dodać także czosnek. Dodać do masy na klopsiki i dokładnie wymieszać.



Krok 4

Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki i układać je na talerzu. Następnie rozgrzać olej na dużej patelni, włożyć klopsiki i obsmażyć je ze wszystkich stron, tak, by nie były surowe w środku. Jeśli na patelni nie zmieszczą się wszystkie klopsiki, należy je smażyć partiami.



Krok 5

Cebulę i czosnek potrzebne do sosu pomidorowego drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie wlać passatę, gotować około 5 minut, doprawić cukrem, solą i pieprzem.



Krok 6

Klopsiki przełożyć do sosu pomidorowego, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.