Pyszne klopsiki w sosie pomidorowym, ekstremalnie delikatnie dzięki dodatkowi ricotty. Jak to zawsze w kuchni włoskiej - w prostocie siła. Warto od razu przygotować podwójną porcję, gdyż domownicy z pewnością będą prosili o dokładkę!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Zacząć od przygotowania klopsików: cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek i bazylię posiekać.
W misce wymieszać mięso mielone, ricottę, bazylię, odciśniętą kajzerkę, jajko, ¼ cebuli, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pozostałe ¾ cebuli i zeszklić ją. Chwilę przed końcem smażenia dodać także czosnek. Dodać do masy na klopsiki i dokładnie wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki i układać je na talerzu. Następnie rozgrzać olej na dużej patelni, włożyć klopsiki i obsmażyć je ze wszystkich stron, tak, by nie były surowe w środku. Jeśli na patelni nie zmieszczą się wszystkie klopsiki, należy je smażyć partiami.
Cebulę i czosnek potrzebne do sosu pomidorowego drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie wlać passatę, gotować około 5 minut, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Klopsiki przełożyć do sosu pomidorowego, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz