Szybkie pierniczki

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 20 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 100 ml śmietany Łaciata 18%
  • 12 dag masła Łaciate
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao i przyprawą do pierników.





Krok 2

W garnku podgrzać miód, dodać masło, rozpuścić, ostudzić.





Krok 3

Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. Śmietanę wymieszać z sodą.





Krok 4

Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać miód z masłem, śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.





Krok 5

Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. W odstępach układać na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić na 12-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Krok 6

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zimne pierniczki oblać polewą lub posmarować silikonowym pędzelkiem.





Wskazówki

Pierniczki można ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.