Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao i przyprawą do pierników.
W garnku podgrzać miód, dodać masło, rozpuścić, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. Śmietanę wymieszać z sodą.
Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać miód z masłem, śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. W odstępach układać na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić na 12-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zimne pierniczki oblać polewą lub posmarować silikonowym pędzelkiem.
Pierniczki można ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz