Jagnięcina z brzoskwiniami

Jagnięcina z brzoskwiniami po marokańsku to doskonała potrawa na każdą okazję. Można ją podawać na obiad, jak również na różne okoliczności. Marokańska kuchnia jest przepyszna. To wspaniałe danie, które można podawać np. z kuskusem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g jagnięciny
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sok i skórka z 2 pomarańczy
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 200 g brzoskwiń
  • - 3 szklanki wody, garść szparagów zielonych
  • - 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzewamy oliwę. Mięso jagnięce podsmażamy przez 5 minut, po czym wyjmujemy z je z garnka.



Krok 2

W tym samym garnku szklimy pokrojoną drobno cebulę z posiekanym czosnkiem - smażymy 5 minut. Ponownie umieszczamy jagnięcinę w garnku.



Krok 3

Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dolewamy wodę, aby przykryć nią mięso. Doprowadzamy do jej wrzenia, po czym przykrywamy garnek i dusimy przez 1 godzinę.



Krok 4

Dodajemy brzoskwinie i dusimy przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Szparagi podsmażamy na maśle i dodajemy do pokrojonej w plasterki jagnięciny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.