Jagnięcina z brzoskwiniami po marokańsku to doskonała potrawa na każdą okazję. Można ją podawać na obiad, jak również na różne okoliczności. Marokańska kuchnia jest przepyszna. To wspaniałe danie, które można podawać np. z kuskusem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
W garnku rozgrzewamy oliwę. Mięso jagnięce podsmażamy przez 5 minut, po czym wyjmujemy z je z garnka.
W tym samym garnku szklimy pokrojoną drobno cebulę z posiekanym czosnkiem - smażymy 5 minut. Ponownie umieszczamy jagnięcinę w garnku.
Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dolewamy wodę, aby przykryć nią mięso. Doprowadzamy do jej wrzenia, po czym przykrywamy garnek i dusimy przez 1 godzinę.
Dodajemy brzoskwinie i dusimy przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Szparagi podsmażamy na maśle i dodajemy do pokrojonej w plasterki jagnięciny.
Dodaj komentarz