Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto. Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze. Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać.
Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę. Gotować zaraz po zrobieniu w gotującej , osolonej wodzie, od wypłynięcia knedli przez 3 minuty. Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze.
Śmietankę Łaciatą wymieszać z cukrem waniliowym, podawać polane śmietanką i posypane cynamonem. Udekorować czereśniami i listkami melisy.
Dodaj komentarz