Knedle z czereśniami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 650 g ziemniaków po obraniu
  • Ok. 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Czereśnie

Dodatkowo:

  • 0,5 szkl. śmietanki Łaciata 18 %
  • 0,5 opak. cukru waniliowego
  • Czereśnie
  • Cynamon
  • Listki melisy

Przygotowanie

Ciasto

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto. Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze. Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać.




Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę. Gotować zaraz po zrobieniu w gotującej , osolonej wodzie, od wypłynięcia knedli przez 3 minuty. Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze.



Do polania :

Śmietankę Łaciatą wymieszać z cukrem waniliowym, podawać polane śmietanką i posypane cynamonem. Udekorować czereśniami i listkami melisy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.