Knedle z kaszą jaglaną i serem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Nadzienie:

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 25-30 dag białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Olej

Przygotowanie

Nadzienie

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, ostudzić. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do zimnej kaszy wsypać pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.





Ciasto

Obie mąki razem wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, odrobinę soli i jajko.






Zagnieść ciasto, podzielić na kawałeczki, rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.






Dokładnie zlepić, formując knedle. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulą.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.