Knedle z kaszą manną

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ szkl. kaszy manny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 kg śliwek
  • Sól
  • Masło Łaciate
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Cukier
  • Cukier waniliowy

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kaszę mannę, obie mąki, odrobinę soli i jajko, szybko zagnieść ciasto.



Krok 2

Następnie utoczyć wałki, pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć śliwkę, zawinąć i dokładnie zlepić formując knedle. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 5-6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze.



Krok 3

Polać masłem usmażonym z bułką tartą, posypać cukrem i cukrem waniliowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.