Pyszna i oryginalna tarta limonkowa. Jeśli chcesz przygotować oryginalny deser, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do miski. Limonkę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Dodajemy skórkę do miski. Dorzucamy także jajka i zagniatamy ciasto. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Do miski wkładamy ser i żółtka. Miksujemy składniki ze sobą. W drugiej misce umieszczamy mleko skondensowane, mąkę i sok z jednej limonki. Następnie do miski z serem przekładamy wymieszane składniki z drugiej miski i całość mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do tarty smarujemy lekko masłem i wykładamy na nie ciasto. Wkładamy spód do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ale nie wyłączamy piekarnika.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Następnie gotową tarte wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut. Po upieczeniu dekorujemy startą skórką z limonki.
Dodaj komentarz