Tarta limonkowa z serem

Pyszna i oryginalna tarta limonkowa. Jeśli chcesz przygotować oryginalny deser, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 limonka

Nadzienie:

  • 400 g serka mielonego na sernik
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 limonka

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do miski. Limonkę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Dodajemy skórkę do miski. Dorzucamy także jajka i zagniatamy ciasto. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Do miski wkładamy ser i żółtka. Miksujemy składniki ze sobą. W drugiej misce umieszczamy mleko skondensowane, mąkę i sok z jednej limonki. Następnie do miski z serem przekładamy wymieszane składniki z drugiej miski i całość mieszamy.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do tarty smarujemy lekko masłem i wykładamy na nie ciasto. Wkładamy spód do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 4

Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Następnie gotową tarte wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut. Po upieczeniu dekorujemy startą skórką z limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.