Kokosowe muszelki z niespodzianką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ⅔ szkl. mąki kokosowej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. cukru pudru

Masa:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 25 dag masła Łaciate
  • 150 ml gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 dag drobnych wiórek kokosowych
  • Sok z cytryny lub spirytus
  • Orzechy laskowe

Przygotowanie

Ciasto

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i wylepić posmarowane masłem foremki. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Krem

Czekolady połamać, dodać 3 łyżki masła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo śmietanę. Następnie ciągle miksując do masy dodawać po łyżce płynnej czekolady ( pozostawić 2-3 łyżki ). Pod koniec wsypać wiórki kokosowe, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem, wymieszać.




Masą napełnić upieczone zimne muszelki, połączyć po 2 razem wkładając do środka orzecha laskowego, oblać pozostałą płynną czekoladą, odłożyć w chłodne miejsce.



Wskazówki

Muszelki ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.