Danie: Podwieczorek
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i wylepić posmarowane masłem foremki. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Czekolady połamać, dodać 3 łyżki masła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo śmietanę. Następnie ciągle miksując do masy dodawać po łyżce płynnej czekolady ( pozostawić 2-3 łyżki ). Pod koniec wsypać wiórki kokosowe, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem, wymieszać.
Masą napełnić upieczone zimne muszelki, połączyć po 2 razem wkładając do środka orzecha laskowego, oblać pozostałą płynną czekoladą, odłożyć w chłodne miejsce.
Muszelki ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz