Kolorowa zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 60-70 dag ziemniaków
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • ½ pora
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 mała cukinia zielona
  • 25-30 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 30 dag pomidorów
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

Oczyszczoną i umytą fasolkę ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 3

Cukinię ze skórką pokroić w kostkę, kiełbasę bez osłonki pokroić w półplasterki.



Krok 4

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.



Krok 5

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojony por, cebulę i posiekany czosnek. Dodać cukinię, kiełbasę i podsmażyć. Pod koniec dodać pomidory i smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 6

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić.



Krok 2

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wsypać połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem. Wyłożyć przygotowany farsz, wsypać fasolkę szparagową i przykryć pozostałymi ziemniakami. Wierzch zapiekanki oprószyć pieprzem,posypać żółtym serem i ułożyć pomidorki koktajlowe. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.