Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Oczyszczoną i umytą fasolkę ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, osączyć.
Cukinię ze skórką pokroić w kostkę, kiełbasę bez osłonki pokroić w półplasterki.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojony por, cebulę i posiekany czosnek. Dodać cukinię, kiełbasę i podsmażyć. Pod koniec dodać pomidory i smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wsypać połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem. Wyłożyć przygotowany farsz, wsypać fasolkę szparagową i przykryć pozostałymi ziemniakami. Wierzch zapiekanki oprószyć pieprzem,posypać żółtym serem i ułożyć pomidorki koktajlowe. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.
Dodaj komentarz