Fasolkę szparagową umyć, pokroić i blanszować w osolonej wodzie, osączyć.
Seler i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę bulionową i gotować.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić.
Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę bez osłonki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną paprykę, por i czosnek.
Do pół miękkiej marchewki z selerem dodać por z papryką, cukinię i kiełbasę, gotować.
Pod koniec dodać pomidory, fasolkę i ketchup, gotować do miękkości.
Mąkę wymieszać z odrobiną wody, połączyć z warzywami, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Leczo podawać z dodatkiem pieczywa.
Dodaj komentarz