Osusz śledzie z nadmiernego oleju i pokrój na małe plastry (ok. 2 - 3 cm długości i ok. 1 cm szerokości).
Posiekaj w kostkę cebulę i ogórki. Wszystko włóż do słoika/słoików. Dodaj też ketchup, pokrojoną papryczkę chili i miód - wszystko wymieszaj.
Plastry śledzi zanurz w pikantnym sosie i zawekuj szczelnie zamknięte słoiki.
Dno garnka wyłóż czystą ściereczką i umieść w nim słoiki. Następnie wlej do garnka gorącą wodę, do poziomu zakrętki i poczekaj, aż zacznie wrzeć (gotuj ok. 20 minut). Po zakończonej pasteryzacji wyjmij słoik i upewnij się, że jest dobrze zakręcony, a potem ustaw go do góry dnem i odstaw na 24h w zacienionym miejscu. Wklęsła zakrętka jest znakiem, że słoik został odpowiednio zawekowany.
Na drobnych oczkach zetrzyj ser. Śledzie podawaj posypane serem i posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz