Pikantne śledzie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g śledzi w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 60 g sera Ostdamer Mlekpol
  • ½ pęczka koperku
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Osusz śledzie z nadmiernego oleju i pokrój na małe plastry (ok. 2 - 3 cm długości i ok. 1 cm szerokości).



Krok 2

Posiekaj w kostkę cebulę i ogórki. Wszystko włóż do słoika/słoików. Dodaj też ketchup, pokrojoną papryczkę chili i miód - wszystko wymieszaj.



Krok 3

Plastry śledzi zanurz w pikantnym sosie i zawekuj szczelnie zamknięte słoiki.

Dno garnka wyłóż czystą ściereczką i umieść w nim słoiki. Następnie wlej do garnka gorącą wodę, do poziomu zakrętki i poczekaj, aż zacznie wrzeć (gotuj ok. 20 minut). Po zakończonej pasteryzacji wyjmij słoik i upewnij się, że jest dobrze zakręcony, a potem ustaw go do góry dnem i odstaw na 24h w zacienionym miejscu. Wklęsła zakrętka jest znakiem, że słoik został odpowiednio zawekowany.



Krok 4

Na drobnych oczkach zetrzyj ser. Śledzie podawaj posypane serem i posiekanym koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.