Kompot z rabarbaru to pyszny napój, który idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Z dodatkiem kostek lodu, będzie bardzo orzeźwiający.
Danie: Napoje
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Rabarbar umyj i odetnij liście. Łodygi pokrój na kawałki o długości 1 cm.
Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go ok. 2-3 minut. Wrzuć rabarbar i ciągle mieszaj, aby się nie przypalił. Smaż ok. 2-3 minuty.
Wlej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj cukier waniliowy. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Na sam koniec dodaj sok z cytryny.
Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Kompot przecedź przez sito. Następnie włóż do lodówki, aby się schłodził.
Przed podaniem dodaj do niego kostki lodu.
Smacznego!
Dodaj komentarz