Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to pyszny napój, który idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Z dodatkiem kostek lodu, będzie bardzo orzeźwiający.

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 1 litr wody mineralnej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kostki lodu

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar umyj i odetnij liście. Łodygi pokrój na kawałki o długości 1 cm.



Krok 2

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go ok. 2-3 minut. Wrzuć rabarbar i ciągle mieszaj, aby się nie przypalił. Smaż ok. 2-3 minuty.



Krok 3

Wlej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj cukier waniliowy. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Na sam koniec dodaj sok z cytryny.

Odstaw do lekkiego przestudzenia.



Krok 4

Kompot przecedź przez sito. Następnie włóż do lodówki, aby się schłodził.

Przed podaniem dodaj do niego kostki lodu.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.