Zupa pomidorowa z jajkiem to wyśmienite danie, które nadaje się nie tylko na obiad, ale również na inne okoliczności. Smaczna, niedroga, bardzo prosta w przygotowaniu. Posmakuje z pewnością każdemu. Jej smak idealnie uzupełnia jajko.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy przez 4 minuty pokrojoną drobno marchew, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy mąkę, mieszamy i ponownie smażymy przez ok. 3 minuty.
Do garnka wrzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe, przyprawy i przecier pomidorowy. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez 25 minut. Dodajemy do garnka zawartość patelni i dusimy jeszcze 5 minut.
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na mniejsze części.
Pokrojone jajka przekładamy na talerze z porcjami zupy pomidorowej. Podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz