Zupa pomidorowa z jajkiem

Zupa pomidorowa z jajkiem to wyśmienite danie, które nadaje się nie tylko na obiad, ale również na inne okoliczności. Smaczna, niedroga, bardzo prosta w przygotowaniu. Posmakuje z pewnością każdemu. Jej smak idealnie uzupełnia jajko.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 łyżki oliwy
  • - 1 cebula
  • - 1 marchewka
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 5 pomidorów koktajlowych
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 jajka ugotowane na twardo
  • - 6 łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy przez 4 minuty pokrojoną drobno marchew, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy mąkę, mieszamy i ponownie smażymy przez ok. 3 minuty.

Krok 2
Do garnka wrzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe, przyprawy i przecier pomidorowy. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez 25 minut. Dodajemy do garnka zawartość patelni i dusimy jeszcze 5 minut.

Krok 3
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na mniejsze części.

Krok 4
Pokrojone jajka przekładamy na talerze z porcjami zupy pomidorowej. Podajemy na ciepło.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.