Konfitura z owoców róży

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g owoców dzikiej róży
  • 450 g białego cukru
  • 375 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie

Umyj owoce w zimnej wodzie, wysusz. Usuń szypułki i ogonki, a następnie przekrój je na połówki.
Przełóż owoce do dużego garnka i duś na średnim ogniu aż zmiękną. Gdy zaczną mięknąć, zasyp je cukrem i dokładnie przemieszaj całość. Zagotuj, przykryj pokrywką i trzymaj na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce będą całkowicie miękkie. Następnie odstaw do wystudzenia.
Przestudzoną konfiturę przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek oraz włosków z owoców. Po przetarciu ponownie zagotuj i odparuj nadmiar wody. Na koniec dodaj cytrynę, wymieszaj i pasteryzuj przez 10 minut.



Wskazówki

Owoce róży intensywnie barwią skórę, dlatego podczas obierania ubierz rękawiczki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.