Pikantna zupa krem z dyni i marchewki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg dyni Hokkaido
  • 20 dag marchewki
  • 10 dag ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 250-300 ml wywaru z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Śmietana

Przygotowanie

Krok 1

Dynię i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Razem z papryczką chili ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut). Następnie ostudzić i obrać ze skórki.



Krok 2

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i olej wsypać ziemniaki , marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek, mieszając smażyć około 5 minut. Przełożyć do garnka, wlać wywar z kurczaka i gotować do miękkości warzyw. Połączyć z papryką i dynią ( papryczkę chili dodawać według własnego uznania).



Krok 3

Wszystko razem zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować. Podawać z dodatkiem śmietany.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.