Sernik na zimno z truskawkami

Do sernika na zimno możesz użyć twarogu zarówno tłustego, chudego, jak i serka homogenizowanego.

Wszystko zależy od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Sernik na zimno jest łatwy w przygotowaniu, idealny na upalne dni.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 50 g masła Łaciate
  • 2 paczki herbatników lub ciastek zbożowych

Masa:

  • 1 kg tłustego twarogu sernikowego
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) + kilka świeżych do dekoracji
  • 50 g białej czekolady
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml Śmietanki Łaciata 36% (schłodzonej)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku roztapiamy masło na małym ogniu. Odstawiamy. Dodajemy pokruszone herbatniki lub ciastka. Mieszamy. Spód tortownicy wykładamy herbatnikami i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.



Krok 2

Do większej miski wkładamy ser i wsypujemy cukier. Ucieramy. W międzyczasie miksujemy truskawki. Dodajemy je do masy serowej, cały czas miksując.



Krok 3

Czekoladę rozpuszczamy w garnku z dodatkiem wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Zarówno roztopioną czekoladę, jak i żelatynę dodajemy do masy serowej i miksujemy.



Krok 4

Ubijamy śmietankę Łaciatą. Dodajemy ją delikatnie do masy serowej i mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy na herbatniki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Krok 5

Przed podaniem dekorujemy połówkami truskawek.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 11:14:00

Wygląda rewelacyjnie i na pewno bardzo smaczny.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.