Do sernika na zimno możesz użyć twarogu zarówno tłustego, chudego, jak i serka homogenizowanego.
Wszystko zależy od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Sernik na zimno jest łatwy w przygotowaniu, idealny na upalne dni.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki
Ze śmietanką
W garnku roztapiamy masło na małym ogniu. Odstawiamy. Dodajemy pokruszone herbatniki lub ciastka. Mieszamy. Spód tortownicy wykładamy herbatnikami i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
Do większej miski wkładamy ser i wsypujemy cukier. Ucieramy. W międzyczasie miksujemy truskawki. Dodajemy je do masy serowej, cały czas miksując.
Czekoladę rozpuszczamy w garnku z dodatkiem wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Zarówno roztopioną czekoladę, jak i żelatynę dodajemy do masy serowej i miksujemy.
Ubijamy śmietankę Łaciatą. Dodajemy ją delikatnie do masy serowej i mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy na herbatniki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem dekorujemy połówkami truskawek.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 11:14:00
Wygląda rewelacyjnie i na pewno bardzo smaczny.
Odpowiedz