Kopytka dyniowe

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 200g puree z dyni Hokkaido,
  • 120g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku,
  • masło do smażenia.

Przygotowanie

Krok 1

Puree z dyni wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, szczyptą soli na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić w ukośne kawałki i widelcem zrobić rowki po obu stronach. Kopytka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejały. Po ugotowaniu podsmażyć na maśle.



Wskazówki

Jak zrobić puree: Dynię kroimy w plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Plastry dyni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy bardzo dokładnie blenderem na gładkie puree.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.