Szprotki z ryżem

Lekki, a jednocześnie smaczny dodatek do pieczywa. Idealny na szybkie śniadanie lub kolację. Rewelacyjnie smakuje z pokrojoną drobno cebulką.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 350 g szprotek w oleju
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy w wodzie bez soli, hartujemy, a następnie odcedzamy. Szprotki odsączamy z oliwy, rozdrabniamy i dodajemy przygotowany ryż.



Krok 2

Pomidory z puszki przecieramy przez sito, cebulkę kroimy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Do cebulki dodajemy pomidory i dusimy do zgęstnienia.



Krok 3

Studzimy i mieszamy z natką pietruszki. Tak otrzymany sos pomidorowy mieszamy ze szprotkami i ryżem, doprawiamy solą, pieprzem i chłodzimy przed podaniem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.