Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło rozpuść na patelni, wystudź i przelej do miski. Dodaj do niego jajko, mleko, sól oraz mąkę i zmiksuj blenderem na gładką masę. Konsystencja powinna być bardziej gęsta w porównaniu do tradycyjnego ciasta naleśnikowego.
Miskę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Patelnię, na której było masło posmaruj odrobiną oleju, odetnij końcówkę rękawa cukierniczego tak, aby ciasto wyciekało cienką strużką i przelej je na rozgrzaną patelnię tworząc kształt serca. Zwróć uwagę, aby boki i środek naleśnika łączyły się ze sobą.
Maliny przełóż do rondelka, zagotuj a następnie przecedź przez sitko. Pestki wyrzuć a sok przelej do garnuszka, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj aż cukier się rozpuści. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dolewaj stopniowo kilka łyżek gorącego soku aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie wlej do garnka z malinami, zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej sos malinowy oraz jogurt, zamieszaj.
Przełóż usmażone naleśniki na talerz, dodaj porcję śmietankowo - malinowego sosu i udekoruj listkami melisy. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz