Korzenne bajaderki z bakaliami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag piernika
  • 20 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szkl. mieszanki studenckiej
  • 3-4 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
  • Opcjonalnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe
  • Kakao słodkie

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto piernikowe zetrzeć na tarce jarzynowej.





Krok 2

Dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, kakao, mieszankę studencką z posiekanymi orzechami, alkohol lub sok z cytryny.





Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku cukrem pudrem.





Krok 4

Z przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych lub w słodkim kakao. Tak przygotowane bajaderki schłodzić w lodówce lub odłożyć na 1-2 godziny w chłodne miejsce.





Wskazówki

Bajaderki to pyszne kuleczki, które można przygotować z różnych ciast i ciasteczek. Ja do bajaderek wykorzystałam kawałek piernika, serek mascarpone i bakalie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.