Korzenne ciasteczka z żurawiną

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 0,5 szklanki płatków śniadaniowych z miodem
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę połączyć z płatkami owsianymi, przyprawą do pierników, sodą i cukrem trzcinowym.





Krok 2

Dodać skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać.





Krok 3

Następnie dodać purée z dyni, jajko, płatki śniadaniowe i rozpuszczone masło.





Krok 4

Wszystko razem łyżką dokładnie wymieszać.





Krok 5

Formować niewielki kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, delikatnie spłaszczyć. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na złoty kolor, około 15-20 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.