Waniliowe babeczki z brzoskwiniami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  • 12 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 10 średnich brzoskwiń
  • 1/3 szkl. startych biszkoptów
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • Maliny
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Brzoskwinie obrać, podzielić na połówki, usunąć pestki.



Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtko, sok z cytryny, cukier z wanilią, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut.



Krok 3

Następnie rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, posypać startymi biszkoptami. Ułożyć połówki brzoskwiń, posypać cukrem z wanilią. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut.



Krok 4

Upieczone ostudzić, wyjąć z foremek.



Krok 5

Zimną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fix ubić na sztywną pianę. Napełnić szprycę cukierniczą, ozdobić zimne babeczki. Ułożyć świeże maliny i płatki migdałowe.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.