Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Miód podgrzać, lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Następnie dodać miód, żółtko, śmietanę i sztywno ubitą pianę z białka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.
Foremki do ciasteczek oprószyć mąką. Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 10-12 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.
Przygotowujemy krem. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem. Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić.
Dodaj komentarz