Korzenne muszelki z mascarpone

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • ½ szkl. miodu
  • 5 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany Łaciata 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 250 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 250 ml serka mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • Cukier puder
  • Dekoracje świąteczne

Przygotowanie

Krok 1

Miód podgrzać, lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Następnie dodać miód, żółtko, śmietanę i sztywno ubitą pianę z białka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.



Krok 2

Foremki do ciasteczek oprószyć mąką. Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 10-12 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.



Krok 3

Przygotowujemy krem. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem. Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.