Korzenne witrażyki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 12 dag miodu
  • 8 dag masła Łaciate
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 25-30 dag kolorowych landrynek
  • Posypki świąteczne
  • Lukier

Przygotowanie

Krok 1

Miód podgrzać, dodać masło, mieszać, aż się rozpuści, wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić. Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietankę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem stopniowo dodając miód ze śmietaną, zagnieść gładkie ciasto.



Krok 2

Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 3

Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu. W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 10 minut. Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.



Wskazówki

Witrażyki udekorować według własnego upodobania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.