Pizza z kurczakiem i kukurydzą

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki ketchupu
  • ⅔ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka suszone oregano
  • 5 dag żółtego, startego sera
  • 2 kulki mozzarelli

Przygotowanie

Krok 1

Filet pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, przyprawą do gyrosa, szczyptą soli i pieprzu. Pozostawić na pół godziny, następnie delikatnie zrumienić.





Krok 2

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wsypać 10 dag mąki, wymieszać i pozostawić aby wyrosło. Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, sól i pozostałą mąkę.





Krok 3

Ciasto wyrabiać około 10 minut do momentu, gdy będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 4

Z wyrośniętego ciasta uformować krążek, położyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką, pozostawić na 10 minut, aby odpoczęło i wyrosło.





Krok 5

Następnie posmarować ketchupem, posypać oregano, żółtym serem, posiekaną cebulą i kukurydzą. Włożyć mięso i pokrojoną w zapałkę paprykę. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec około 15-20 minut w nagrzanym do 220°C piekarniku. Upieczoną, gorącą pizzę pokroić, podawać.





Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.