Filet pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, przyprawą do gyrosa, szczyptą soli i pieprzu. Pozostawić na pół godziny, następnie delikatnie zrumienić.
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wsypać 10 dag mąki, wymieszać i pozostawić aby wyrosło. Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, sól i pozostałą mąkę.
Ciasto wyrabiać około 10 minut do momentu, gdy będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować krążek, położyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką, pozostawić na 10 minut, aby odpoczęło i wyrosło.
Następnie posmarować ketchupem, posypać oregano, żółtym serem, posiekaną cebulą i kukurydzą. Włożyć mięso i pokrojoną w zapałkę paprykę. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec około 15-20 minut w nagrzanym do 220°C piekarniku. Upieczoną, gorącą pizzę pokroić, podawać.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz