Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki ( duże śliwki można pokroić na połówki).
Masło zrumienić razem z tartą bułką.
Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Obie mąki wsypać do miski, dodać ziemniaki i jajko, szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, ułożyć połówki śliwek, zawinąć śliwkę i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12-15 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać cukrem.
Dodaj komentarz