Knedle ze śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 jajko
  • 25-30 dag śliwek węgierek
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki ( duże śliwki można pokroić na połówki).



Krok 2

Masło zrumienić razem z tartą bułką.



Krok 3

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.



Krok 4

Obie mąki wsypać do miski, dodać ziemniaki i jajko, szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, ułożyć połówki śliwek, zawinąć śliwkę i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12-15 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Gotowe wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.