Kotleciki rybne

Kotlety mielone uwielbiają wszystkie dzieci. Dlaczego więc nie zmienić je na mielone z ryby! Potrawa smaczna i prosta w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kg jakiejkolwiek ryby
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tarte
  • 1 bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ryby czyścimy i myjemy. Oddzielamy mięso od ości i mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.



Krok 2

Kajzerki moczymy, odciskamy i mielimy razem z mięsem ryb. Dodajemy startą na drobnej tarce cebulę, jajka i przyprawy. Uważamy z gałką muszkatołową - dajemy tylko 1 łyżeczkę startej przyprawy. Masę dokładnie mieszamy.



Krok 3

Przygotowujemy panierkę, mieszając mąkę z drobną bułką tartą w proporcjach 1:1.



Krok 4

Formujemy kotleciki, obtaczamy je w panierce i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Potrawę dekorujemy bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.