Kotleciki wołowe z burakami

Buraki, choć niedoceniane, są niemalże kopalnią cennych składników odżywczych, mają ponadto właściwości lecznicze. Kotleciki wołowe z burakami to propozycja na zdrowy, pyszny obiad w wersji ekspresowej.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mielonego mięsa wołowego
  • - 2 cebule
  • - 3 buraki
  • - 1 pęczek pietruszki
  • - 100 g sera feta
  • - 3 łyżki bułki tartej
  • - 1 jajko
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżki oleju

Panierka:

  • - 1/4 szklanki sezamu
  • - 1/4 szklanki bulki tartej
  • - 1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Buraki zawijamy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, aż zmiękną. Gdy ostygną obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach i dodajemy do mięsa mielonego.



Krok 2

Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa z burakami. Dodajemy również ser feta, bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Formujemy małe kotleciki.



Krok 3

Mieszamy wszystkie składniki panierki i obtaczamy w niej kotleciki, a następnie smażymy na patelni na zloty kolor.



Krok 4

Podajemy z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.