Buraki, choć niedoceniane, są niemalże kopalnią cennych składników odżywczych. Mają ponadto właściwości lecznicze. Kotleciki wołowe z burakami to propozycja na zdrowy, pyszny obiad w wersji ekspresowej.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Nastaw piekarnik na 200°C. Buraki zawiń osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż zmiękną. Gdy ostygną obierz je i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj buraki do mięsa mielonego.
Cebulę obierz, drobno pokrój i dodaj do mięsa z burakami. Dodaj również ser Jantar, bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, papryką i pieprzem. Z masy formuj małe kotleciki.
Wymieszaj wszystkie składniki panierki i obtocz w niej kotleciki, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.
Danie podawaj z ziemniakami. Smacznego!
Dodaj komentarz