Kotleciki wołowe z burakami

Buraki, choć niedoceniane, są niemalże kopalnią cennych składników odżywczych. Mają ponadto właściwości lecznicze. Kotleciki wołowe z burakami to propozycja na zdrowy, pyszny obiad w wersji ekspresowej.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 3 buraki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 g tartego sera Jantar
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Panierka:

  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200°C. Buraki zawiń osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż zmiękną. Gdy ostygną obierz je i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj buraki do mięsa mielonego.



Krok 2

Cebulę obierz, drobno pokrój i dodaj do mięsa z burakami. Dodaj również ser Jantar, bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, papryką i pieprzem. Z masy formuj małe kotleciki.



Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki panierki i obtocz w niej kotleciki, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.



Krok 4

Danie podawaj z ziemniakami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.