Buraki, choć niedoceniane, są niemalże kopalnią cennych składników odżywczych, mają ponadto właściwości lecznicze. Kotleciki wołowe z burakami to propozycja na zdrowy, pyszny obiad w wersji ekspresowej.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Buraki zawijamy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, aż zmiękną. Gdy ostygną obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach i dodajemy do mięsa mielonego.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa z burakami. Dodajemy również ser feta, bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Formujemy małe kotleciki.
Mieszamy wszystkie składniki panierki i obtaczamy w niej kotleciki, a następnie smażymy na patelni na zloty kolor.
Podajemy z ziemniakami.
Dodaj komentarz