Kotleciki z ryżem i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa z wieprzowej łopatki
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 0,5 marchewki
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • Olej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, smażyć do odparowania płynu, ostudzić.





Krok 2

Do mielonego mięsa dodać startą na tarce o średnich otworach marchewkę, ugotowany ryż, jajko, pieczarki, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek.





Krok 3

Wsypać posiekany szczypior, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.





Krok 4

Z przygotowanego mięsa formować nieduże kotleciki.





Krok 5

Smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.