Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki siekanego szczypiorku czosnkowego
  • 0,5 bułki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej

Dodatkowo:

  • Płatki kukurydziane
  • Bułka tarta opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Szczypiorek czosnkowy umyć i drobno posiekać. Do miski włożyć mielone mięso, dodać cebulę, szczypiorek, jajko i odciśniętą z wody bułkę.





Krok 2

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Gdy mięso jest zbyt rzadkie w miarę potrzeby dodać bułkę tartą.





Krok 3

Z przygotowanego mięsa formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.





Krok 4

Przygotowane kotleciki włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor.





Wskazówki

Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.